PRODUKT

For eplenerden

Bienes rolle i økosystemet

Alle blomsterplanter er avhengig av pollinering (bestøvning) for å formere seg og lage nye planter. Pollenkornene kan bevege seg med vind eller vann, men insektene - og særlig biene - spiller den viktigste rollen i pollineringen. Biene lokkes til blomstene, og den hårete kroppen til en bie kan samle og holde opp til femten tusen pollenkorn. Biene spiser pollen, men det blir likevel igjen nok til befruktning av plantene.  Bier har alltid spilt en viktig rolle i landbruket, spesielt i dyrking av frukt og bær. Man regner med at biene bidrar til ca 30 prosent av verdens matproduksjon. Sett i et globalt perspektiv er det store verdier i bienes pollineringsarbeide.   
Kilde :   www.landbruk.no 
Naturlig%20bikube%20i%20eplehagen

PRODUKT

Spildehonning

_I8A1194

Frå lykkelege bier i eplehagen vår.

Honning er eit reint naturprodukt, heilt uten tilsetjingstoff. Den har ulik smak, farge og konsistens avhengig av kva planter nektaren er henta frå.

Honning inneheld vesentleg vann ( 17-20 % ) og sukker ( 78-80 % ) . Det er da omtrent ein prosent igjen. Denne prosenten er i stand til å skilje tusenvis av ulike honningarter frå kvarandre i smak, farge, konsistens og duft.
I motsetjing til dei fleste andre søtningsstoff inneheld honning små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter. Man får dermed nokre positive næringsstoffer på kjøpet om man erstatter kvitt sukker med honning i matlagingen.

Honning har mange positive effekter for kroppen men skal ikkje gis til born under 12 måneder fordi den kan innehelde sporar som kan utviklast til botulisme-bakteriar i barns tarm. I tarmen vil desse bakteriane produsere gift som fører til den svært farlege sjukdomen spedbarnsbotulisme.
Barn kan ete honning frå dei fyller 1 år. Då er bakteriefloraen i fordøyelsessystemet utvikla så godt at bakterien blir drept.

Honning inneheld

100 % rent naturprodukt

Energi: 1399 kJ (334 kcal)
Protein: 0-1 g
Karbohydrat: ca 80 g
Fett: 0 g
Vitaminer:
B1 (thiamin): 0,005 mg 
B2 (riboflavin): 0,04 mg
B3 (niacin): 0,23 mg 
B6 (pyridoxin): 0,008-0,32 mg
Pantotensyre: 0,02-0,11 mg
C-vitamin: 2,3 mg

Mineraler:
Kalsium: 0,004-0,03 g
Jern: 0,1-3,4 mg
Magnesium: 0,7-13,0 mg 
Kalium: 0,01-0,47 g
Sink: 0,2-0,5 mgSpildehonning - smaken av epletre i full bløming ein vakker vårdag i Hardanger med utsikt til fjord og fjell.